Rusiñol-Monet-Gauguin-Sunyer

Del 07.02. al 21.04.2013
CaixaForum, Tarragona
www.agendacentrosobrasociallacaixa.es/es/caixaforum-tarragona
Organitzat per L´Obra Social "la Caixa"


L´Obra Social "la Caixa" presenta una exquisida selecció de 60 obres procedents de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen. Es tracta d´un recorregut estructurat al voltant del paisatge català entre 1850 i 1950 que aprofita la mateixa riquesa dels fons de la col·lecció per establir diàlegs i nexes amb l´art internacional que hi és més proper.
És una oportunitat única per endinsar-se en allò que va suposar l´evolució del tractament del paisatge que, lliure de la reglamentació de la pintura d´història i del retrat, va ser el
gènere que va evolucionar més al llarg del segle xix. Una bona part d´aquest desenvolupament el va propiciar la pràctica de la pintura a l´aire lliure, que va revolucionar el paisatgisme tradicional.
L´impressionisme va suposar una de les transformacions més profundes de la història de la pintura occidental. La difusió de l´impressionisme va coincidir amb l´expansió econòmica i demogràfica de Barcelona, i la seva mirada cap a París com a exemple de modernitat, també per a les noves generacions de joves artistes.
Ja en el segle xx a França, Itàlia i Alemanya van fer irrupció les primeres avantguardes. A partir d´aleshores va ser cabdal el desig d´explorar noves vies d´experimentació plàstica al marge del passat.
Obres d´artistes com ara Rusiñol, Monet, Matisse, Mir, Meifrén o Miró seran el fil conductor d´un recorregut organitzat en cinc àmbits de clara voluntat didàctica.