La Casa Masó entra a formar part de la prestigiosa Iconic Houses Network

29.04.2013 | Publié par Jordi Falgàs Casanovas, Director Fundació Rafael Masó


La Casa Masó ha estat admesa a l´Iconic Houses Network, una prestigiosa xarxa que agrupa cases d´arquitectes i cases que tenen una especial significació dins l´arquitectura moderna. La Casa Masó és una de les quatre cases de Catalunya que ha estat acceptada a la xarxa, junt amb la Casa Batlló, el Palau Güell, i la Casa-museu Gaudí del Park Güell.

La xarxa va ser creada l´octubre de 2012 per la Iconic Houses Foundation, amb seu a Amsterdam, amb la voluntat d´identificar i agrupar les cases més significatives de l´arquitectura moderna i promoure la seva conservació, estudi i visita, a més d´afavorir el contacte i l´intercanvi d´informació entre elles. En aquests moments agrupa 108 cases repartides per quatre continents, però concentrades sobretot a Europa i els Estats Units. La part més visible de la xarxa és el portal iconichouses.org, que aplega informació i imatges de totes les cases sobre un mapa interactiu.

Els criteris per formar-ne part tenen en compte quatre punts: que la casa estigui reconeguda per la seva importància en el desenvolupament de l´arquitectura moderna, que sigui dissenyada per un arquitecte que hagi tingut un paper influent en l´arquitectura del segle XX, que la casa es mantingui en el seu estat original o hagi estat restaurada de forma fidel, i que estigui oberta al públic o sigui accessible per ser vista des de l´exterior. El comitè que avalua les sol·licituds està format pels directors de la Casa Van Schijndel d´Utrecht, de la Villa Tugendhat de Brno, de la Casa Schindler de Los Angeles, de la Fundació Alvar Aalto de Helsinki, i de Fallingwater.

Per a la Casa Masó, inaugurada ara fa un any, formar part d´aquesta xarxa significa un important reconeixement i un pas important en la difusió internacional de l´obra de Rafael Masó.